Sağlık

ALS hastalığının belirtileri nelerdir, iyileşir mi, tedavisi nedir? ALS hastalığının nedeni?

Dünya çapında yaygın olarak tanınmasını sağlayan İngiliz Bilim Adamı Stephen Hawking de bu hastalıkla yıllarca mücadele etti. ALS’nin kesin bir tedavisinin olmadığı durumlarda yapılacak tek şey hastalığı erken teşhis etmek ve semptomların hafif seyrini sağlamaktır.

ALS HASTALIĞI NEDİR?

Beyin ve omurilikte yer alan ve kaslarımızın çalışmasını sağlayan motor nöron adı verilen hücrelerin bilinmeyen bir nedenle kendi başlarına işlev görememeleri ve harap olmaları sonucu ortaya çıkan bir tür motor nöron hastalığı olarak tanımlanmaktadır. .

İstemli kaslar çiğneme, yürüme ve konuşma gibi günlük hareketleri yapmaktan sorumludur. ALS ilerleyicidir ve olağan eylemlerimizi kötüleştirme eğilimindedir. Şu anda ALS’nin ilerlemesini durduracak veya tam bir iyileşme sağlayacak tek bir tedavi seçeneği yoktur ancak bu konudaki araştırmalar halen devam etmektedir.

ALS NEDENİDİR? GENETİK Mİ?

Hastalığın tedavisi olmadığı için hastalığın nedeni ya da neyin sebep olduğu tam olarak bulunamamıştır. Ancak öne sürülen bazı varsayımlara göre uzmanlar genetik faktörlerin etkili olabileceğini söylüyor. Bu hastaların %10 kadarında bazı genler çalışmıyor veya yanlış çalışıyor.

Ve ayrıca; Radyoaktivite, çeşitli zararlı ışınlara maruz kalma, zararlı ilaç ve kimyasal elementlere maruz kalma, ağır metaller, bazı enfeksiyonlar (özellikle bazı viral enfeksiyonlar), yetersiz beslenme, ağır yük altında olma gibi birçok farklı neden hastalığın ortaya çıkmasında etkili olabilir. Ne yazık ki kesin olarak söylemek mümkün değil.

ALS HASTALIĞI BELİRTİLERİ

ALS’nin en yaygın erken teşhis belirtileri şunlardır:

  • yürürken tökezlemek,

  • Eşya taşımada zorluk,

  • konuşma bozukluğu,

  • yutma sorunları,

  • Kas krampları ve sertliği

  • Başını dik tutmakta zorluk

ALS ilk başta sadece bir eli etkileyebilir. Ya da sadece tek bacağınızda sorun olabilir, bu da düz bir çizgide yürümeyi zorlaştırır ve siz bunu fark etmeyebilirsiniz. Ancak ALS ilerledikçe, kontrol ettiğiniz neredeyse tüm kaslar hastalıktan etkilenir.

ALS ilerledikten sonraki belirtiler:

  • kaslarda şiddetli zayıflık,

  • kas kütlesinde azalma,

  • Artan çiğneme ve yutma sorunları

  • Artan kas ağrısı nedeniyle uyuyamama

  • nefes almada zorluk

ALS HASTALIĞI TEDAVİSİ

Şu anda dünya çapında ALS hastalığının tedavisi yoktur. Bu nedenle erken teşhis ile hastanın yaşam kalitesini artıracak tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

ALS tedavisinde FDA (Food and Drug Administration, American Food and Drug Administration) tarafından onaylanmış iki farklı ilaç türü Riluzole ve Edaravone kullanılmaktadır. Riluzole bazı kişilerde hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. Bunu, ALS’li kişilerin beyinlerinde genellikle yüksek seviyelerde bulunan glutamat adı verilen kimyasal bir habercinin seviyelerini azaltarak yapar. Riluzole hap şeklinde ağızdan alınan bir ilaçtır. Edaravone ise hastaya damar yoluyla veriliyor ve daha etkili olmakla birlikte önemli yan etkilere de neden olabiliyor.

ALS HASTALIĞI ÖLDÜRÜR MÜ?

Ne yazık ki ALS hastalığının ileri evresinde ölüm görülebilmektedir. İleri evredeki bir hastanın ortalama yaşam süresi 3 ile 5 yıl arasında değişmektedir ve erken teşhis ile bu süreç çok daha az sancılı hale getirilebilmektedir.

ekinozuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu