Sağlık

Yaz Depresyonunun İlk 10 İşareti

Yaz aylarında yapılan müzikler, filmler ve sosyal medya paylaşımları yazın çok keyifli geçeceği içerikler sunuyor. Ancak yaz mevsimi herkes için hoş geçmeyebilir. Depresyon çoğunlukla kış mevsimi ile ilişkilendirilse de depresyon yaz döneminde de sıklıkla görülmektedir. Memorial Antalya Hastanesi Psikiyatri Bölümü Uzmanı Dr. Yalçın Kahya, yaz mevsiminde görülen bunalımla baş edebilmek için tekliflerde bulundu.

 

Biyolojik değişiklikler etkileyebilir

Özellikle mevsim geçişlerinde sirkadiyen ritimdeki değişimler yaz depresyonu için risk oluşturabilir. Biyolojik değişimlerin yanı sıra yaz mevsimi insanlara birçok kez ‘tatil’i hatırlatır. Yaz mevsiminde tatil ve eğlence beklentisi bazen sosyal nedenlerle, bazen ekonomik sebeplerden bazen de sağlık sorunlarından dolayı karşılanamayabilir. Bu da bireylerde bir boşluk hissi yaratabilir. Ayrıca yaz mevsimi insanlar için daha hareketli bir mevsimdir. Bu hareketlilik, dışarıda yapılan sosyal aktivitelerden giyilen rengarenk kıyafetlere kadar kendini gösteriyor. Yaz mevsiminin hareketliliği bazen bireyler üzerinde yük oluşturabilmektedir. Bazen bireylerin kendilerini hareket halindeki ortama uyum sağlamaya zorlaması başarı ile sonuçlanmayabilir.

 

Sosyal medyanın etkisi büyük!

Yaz aylarında bireylerin depresyon yaşama sürecinde sosyal medyanın etkisi değerlidir. Sosyal medyadaki tatil paylaşımları, başkalarının kendisinin dışında olağanüstü bir hayata sahip olduğu gibi gerçekçi olmayan bir algıya yol açabilir. Sosyal medyanın bir diğer etkisi de beden imajı üzerinedir. Medyanın dayattığı ideal vücuda sahip olmak için yaz başında yapılan diyetler ve sporlar yeterli olmayabilir. Bu, vücut imajını yanlış tarafa çekebilir.

 

Yaz aylarında depresyon aşağıdaki belirtilerle kendini gösterir:

  1. günün çoğunda depresif hissetmek
  2. İsteksizlik
  3. düşük enerji
  4. Konsantrasyon zorluğu
  5. Umutsuzluk, değersizlik düşünceleri
  6. sinirlilik
  7. huzursuzluk, kaygı
  8. iştah değişiklikleri
  9. Uyku bozuklukları
  10. Tekrarlayan ölüm, intihar düşünceleri

Bir rutin oluşturmak çok değerlidir

Yaz aylarında depresyonla başa çıkmak için stratejiler keşfetmek paha biçilmezdir. Tetikleyicileri belirlemek önce gelir. Yüksek hava sıcaklığı ve nem, tatil ihtiyacı ve bunun getirdiği gerginlik beden imajının bozulmasına neden olan tetikleyiciler arasında yer alıyor. “Yaz mutlu olma zamanıdır” gibi inanışlar da sürecin daha zor geçmesine neden olabilir. Depresyondan kaçınmak ve depresyonla baş etmek için bir rutin oluşturmak çok değerlidir. Rutini takvime ve planlayıcıya yazmak, küçük notlar almak, hatırlatıcı alarmlar kurmak sürdürülebilirliği kolaylaştırır. Meditasyon uygulamaları, duygulara yer açmak, duyguların farkındalığını ve vücut tepkilerini artırmak için kullanılabilir. Maliyet ve aksiyon listesi oluşturmak, maliyet odaklı davranışlar açısından yol gösterici olabilir.

 

Düzenli uyku ve su tüketimine önem verin

Uyku hijyeni ve beslenme sistemi de sürecin yönetimi açısından oldukça değerlidir. Sosyal medyayı sınırlamak, uyku hijyeni ve duygusal yeme bölümleri açısından patronluk taslayabilir. Sıcak ve nemin etkisi altında sakin kalmak zor olabilir. Isı ve nemden kaynaklanan vücut su kaybı için günde en az 2,5-3 litre su tüketmek, cildi canlı tutmak için güneş kremi kullanmak faydalı olabilir.

 

Profesyonel yardım almaktan çekinmeyin!

Kişilerde yaz aylarında depresyon için risk faktörleri varsa, depresyon belirtileri varsa ve bu belirtiler kişinin günlük işlevselliğini etkiliyorsa yardım almak gerekir. Psikiyatrik pekiştirme sürecinde, bireylerin semptomlarının şiddetine göre bireysel bir tedavi planı hazırlanır. Tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi ve psikoterapi yer almaktadır. Depresyon yaz aylarında tedavi edilebilen bir psikiyatrik rahatsızlıktır ve bir halk sağlığı sorunudur. Risk faktörlerinin belirlenmesi ve hastalığı önlemeye yönelik müdahaleler, hastalığın tedavisi kadar değerlidir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu