İş

Yüzde 30 geri döndü ve çarklar yeniden dönmeye başladı

Adıyaman’da meydana gelen deprem nedeniyle ara verilen OSB’deki fabrikaların hizmete açılması için çalışmalar sürüyor.

Depremlerin yaşandığı 6 Şubat’tan bu yana üretimin tamamen durduğu 201 işletmenin yaklaşık 30’unda hazırlık çalışmalarının ardından yeniden üretime başlandı.

Adıyaman OSB Lideri Abdulkadir Çelenk, deprem öncesi OSB’de 22 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi.

“201 işletmemiz var. 25-30 arası işletmemiz yüzde 30 kapasiteyle çalışmaya başladı. Diğerlerini de ayağa kaldırmaya çalışıyoruz.”Çelenk, kentin normale dönmesi için büyük çaba sarf edildiğini söyledi.

“BAŞARI İÇİN TECRÜBE ETMELİYİZ”

Tam kapasite üretim için personelin barınma sorununun çözülmesi gerektiğini anlatan Çelenk, şunları kaydetti:

“OSB içinde konteyner şehir oluşturabilirsek yüzde 50 kapasiteye getirebiliriz. Adıyaman’ın normal hayatına dönmesi için OSB’nin mutlaka faaliyete geçmesi gerekir. Bu olmazsa elimizdekileri kaybederiz. çünkü deprem öncesi çok düzgün bir ivme yakaladık.Hedefimiz bu yıl istihdam sayısını 27’ye çıkarmak.İşsiz sorunumuz çözülebilirdi.İşsiz kalmayacaktı.Çünkü pes etmeyeceğiz. Deprem.Aynı yere aynı amaçlarla gelmeye çalışacağız.Başarmak için çaba sarf etmeliyiz.Az zarar gören işletmeler zararını çabuk onardılar.Çok zarar görenler devletten borç bekliyor.Geleceğiz. hayata dönüş eminim. hayata yeniden tutunmalıyız. yeniden başlamalıyız.”

“ÇABAMIZ BURADAKİ HALKLARI BİR ANDA ESKİ SİSTEME VE ESKİ HAYATLARINA VERMEKTİR.”

Kentin en büyük tekstil fabrikalarından birinin sahibi Mehmet Selim Polat, depremin ardından fabrikalarını onararak yeniden üretime başlamak için hızlı çalıştıklarını belirtti.

Fabrikaların yavaş yavaş eski günlerine döneceğine inandığını ifade eden Polat, şöyle konuştu: “Bizim çabamız buradaki insanların bir an önce eski düzenine, eski hayatına dönmesi. Çalışanların barınma sorunu var. Bunun çözülmesini talep ediyoruz. Kentin kalkınması için üretim durmamalı. Moral ve motivasyon olarak çalışmak insana yakışıyor.Sarsıntıda 450 kişiye istihdam sağlıyorduk.Şimdi yine 130 kişi ile çalışıyoruz.Üretimlere başladık.”dedi.

MARAŞ ÇALIŞANLARININ YÜZDE 30’U İŞİNE DÖNDÜ

Depremin ardından yüzde 10’u ağır hasar gören Kahramanmaraşlı üretim tesislerinde işçilerin yüzde 30’u işlerinin başına döndü. Birkaç hafta içinde bu oranın yüzde 50’ye çıkmasını bekliyorlar.İTHİB Lideri Ahmet Öksüz de Texhibition İstanbul Fuarı’nda 1 milyar dolarlık bir iş hacmi beklediklerini belirtti.

Kahramanmaraş depreminin üzerinden bir aydan fazla zaman geçti, bölgede faaliyet gösteren üretim tesisleri toparlanmaya başladı. Ağır hasarlı yüzde 10 dışındaki tesislerde çalışanların yüzde 30’u işlerinin başına dönerken, bu oranın birkaç hafta içinde yüzde 50’ye çıkması bekleniyor. Depremin ardından bölgeden yoğun bir göçün yaşandığına dikkat çeken İstanbul Dokuma ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, bölge nüfusunda daralmanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, bu noktada tam tersine şunu söyledi: , göç cazip hale getirilmelidir. Öksüz, maaş, yetki, vergi ve uzun vadeli kredi gibi alanlarda takviye taleplerini yineledi.

İTHİB ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş birliği ile İTKİB Fuarcılık A.Ş. Üçüncüsü düzenlenen Exhibition İstanbul Kumaş, İplik ve Dokuma Aksesuarları Fuarı önceki gün kapılarını açtı. Resmi bir açılış töreni yapılmayan fuarda deprem bölgesinden firmalar yer aldı. 15 bin metrekare alanda düzenlenen ve 400’den fazla firmanın katıldığı fuarda 1 milyar dolarlık bir iş hacmi bekleniyor. Bugün sona erecek olan fuarın ilk gününde heyetiyle birlikte stantları gezen İTHİB Lideri Öksüz, stant ziyaretinin ardından basın mensuplarıyla bir araya gelerek deprem bölgesindeki son durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ağır hasarlı kişilerde 2 yıl sürer. Kentin sanayi odasının verdiği bilgilere göre Kahramanmaraş’ta 500’e yakın dokuma ve konfeksiyon firması bulunuyor. Sadece pamuk ipliği üretiminde şehrin payı yüzde 50 civarında. Öksüz, bölge tesislerindeki hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını, tesislerin yaklaşık yüzde 10’unun ağır hasar gördüğünü, kalanların ise faaliyetlerine başladığını bildirdi. Makine ve binaları zarar görmeyen tesislerde çalışanların yüzde 30’u işe döndü. Birkaç hafta içinde bu oranın yüzde 50’ye çıkmasını bekliyoruz. Az ve orta hasarlı bitkilerde 2-3 ay içerisinde aktif hale gelir. Ağır hasarı olanlar için en az 2 yıl gerekebilir” dedi.

İŞVEREN YARALANDI

Depremin ardından bölgeden yoğun bir göç yaşandı. Kentli nüfusun yarısı bölgeyi terk etmiş, değerli bir bölümü köylere yerleşmişti. Bölgenin eski kapasitesine ulaşması için işçi ve patron tabanına dikkat çeken Öksüz, bu kapsamda göçün teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı ve bu noktada çalışanlara maaş tabanı taleplerini yineledi, “Çalışanların daha çok kazanmasını istiyoruz. Patron şeklinde ya da devletten yarım maaş şeklinde bir maaş cazip olsun ki insanlar yeniden şehirlerine yerleşebilsin. Örneğin 2-3 yılda vergi indirimi yapılmamalı. Tesislere güç takviyeleri verilebilir. Patron da bu dönemde sakatlanır. Bir şeyler yapmak, o yerlerin yapısını bozmamak şart. Çünkü buralar Suriye’den çok fazla göç alan bölgeler. Demografik yapının korunması değerlidir. İnsanlar geri dönmezse demografik yapı da bozulacaktır.söz konusu.

TESİSLER İÇİN MANEVİ DANIŞMANLIK BİRİMİ

Öksüz, dönüşler başlasa da nüfusta azalma beklediklerini söyledi. İşe dönen çalışanlar için manevi desteğin değerine işaret eden Öksüz, “Bir yandan o konuda da çalışıyoruz. Psikolojik destek birimleri gündemimizde” dedi. Bölgedeki bir diğer sorun ise sigorta konusu. Üretim tesislerinde yapılan sigortalara yüzde 22 muafiyet uygulandığını hatırlatan Öksüz, “İnsanların sigortadan zararlarını tam olarak karşılamaları mümkün değil. Yüzde 78’e düşüyor. Oradaki muafiyet kısmını karşılamak için destek talebimiz oldu. Henüz bir karar yok. bekliyoruz” dedi. Deprem sonrası bizi endişelendiren bir diğer konu da siparişlerin durumu oldu. Doğal afetlerin mücbir sebepler kapsamında olduğunu hatırlatan Ahmet Öksüz ise alıcıların gecikmeleri anladığını ve rastgele iptal olmadığını belirtti.

“ÇÖKEN TESİSLERİN İNŞAATI İÇİN UZUN VADELİ KREDİ ALAMAZIZ”

Depremde tesislerin yüzde 10’unun ağır hasar gördüğünü belirten Ahmet Öksüz, “Onları yerinde yapamazsınız, başka yerlerde yeniden yapılması gerekiyor ve bunun için de 5 ödemesiz uzun vadeli krediler gerekiyor. -10 yıl gerekli. Şu anda onları alamıyorsun. Bırakın faizsizi, ticari bankadır, özel bankadır. En azından politika faizi ile uzatın. Dolayısıyla bu konuda destek arıyoruz. Merkez Bankası başkanımızla görüştük, orada söyledim. Başka bir deyişle, bunu biz söylememize gerek kalmadan yapmak zorundalar.”

KÖKLÜ TESİSLER MÜHÜRLENMELİ, DİĞERLERİ GÜÇLENDİRİLMELİ

Önümüzdeki dönemde olası depremlere karşı tüm evlerin ve fabrikaların elden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Ahmet Öksüz, burada da devletin daha sıkı davranması gerektiğini vurguladı. “Eğer çürümüşse, bir şekilde mühürlenmesi gerekir. Güçlendirmelerle de uzun bir yol kat edebilirsiniz. Örneğin sonradan satın aldığımız bir fabrikayı güçlendirdiğimiz alan sağlam kalırken güçlendirdiğimiz taraf tamamen çöktü. Buff, hasar alırsa maliyetinin en fazla %1-2’si kadardır.” söz konusu.

haber-altinordu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu