Ekonomi

Denizli Belevi Mahallesi’nde Anason Hasadı Tamamlandı

Denizli’nin Çal ilçesinde üretilen anasonuyla ünlü Belevi Mahallesi’nde bu yılki anason hasadı tamamlandı. Kilogramı 90 TL’den alıcı bulan anasonun fiyatının 100-110 TL seviyelerine çıkması bekleniyor.

Denizli’nin Çal ilçesinde üretilen anasonuyla ünlü Belevi Mahallesi’nde bu yılki anason hasadı tamamlandı. İlaç ve kozmetik sektöründe ana hammadde olarak kullanılan anasonun kilogramı 90 TL’den alıcı buluyor. Anason fiyatının ilerleyen zamanlarda 100-110 TL seviyelerine çıkması bekleniyor. Denizli Tarım Platformu Lideri İrfan Hatipoğlu, anason üreticilerinden her yıl aynı bölgeye aynı ürünü ekmemelerini istedi. Hatipoğlu, Türkiye’de dekara anason üretim miktarının dekara 100-110 kilogram iken Belevi İlçesi’nde dekara üretimin 30-40 kilograma düştüğüne dikkat çekerek, anason üreticisinin bununla para kazanmasının imkansız olduğunu söyledi. hasat. Tarım Platformu Lideri Hatipoğlu, “Anason çok değerli bir tıbbi ve aromatik bitki, ilaç ve kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan bir üründür. Üretim yeri Çal Belevi Mahallesi’ndedir. Bu bölgede yetişen anasonun aromatik bitki özellikleri çok yüksektir. ama burada asıl sorun anason üreticileri hep birebir alanlara diktikleri için birim alandan yani dekardan verimin 30-40 kilo seviyelerine kadar düşmüş olmasıdır. Dekara anason üretimi “100-110 kilogram civarında” dedi.

“Ürünü satma, bekle”

Anason üreticilerinden hasat ettikleri ürünleri satmamalarını ve bir süre beklemelerini isteyen Hatipoğlu, “Bu anason üretimindeki verimsizliğin giderilmesi için İl Tarım Müdürlüğü uzmanları tescil ettirdikleri anason üreticilerine sistemli bir şekilde eğitim vermeli” dedi. Anason ekilen tarlalar her yıl dinlendirilmeli, iş başka tarlalara ekilmeli.Verimli anason tohumları tavsiye edilmeli.Bu yapılmadığı takdirde anason üretimi para kazandırmaz.Bu nedenle Denizli anason üreticisi diyoruz. Denizli Ticaret Borsası öncülüğünde birlik kurulmalı.Bu birliğin üreticileri düzenli eğitimlerden geçirilmeli ve ürünlerin fiyattan satılabilmesi için özellikle Çal Belevi anasonunun tanıtımı yapılmalı.Teklifim şu ki anason bekliyoruz, Bugün pazarı 90 olan yakın gelecekte 100-110 TL’ye çıkacaktır. Bu nedenle üreticilerin eserlerini satmamalarını ve bir süre beklemelerini tavsiye ederiz.” – DENİZLİ

mudurnuajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu