Haber

Yabancı turist de enflasyonla tanıştı: ‘Türkiye artık pahalı bir ülke’

Türkiye’de yükselen enflasyon nedeniyle son bir yılda maliyetlerde yaşanan yüzde 100’lük artış, turizm bölgesindeki otel fiyatlarına da yansıdı. Rus turistler için 200 bin ruble olan Türkiye tatili şimdi 300-400 bin rubleye çıktı.

Ekonomim’den Selenay Yağcı’nın haberine göre Türkiye’de tatil maliyeti Avrupa pazarında Yunanistan ile hemen hemen aynı ancak İspanya’dan daha değerli. Rus turistlerin hala biraz son dakika olduğunu ve Alman turistlerin erken rezervasyonla avantajlı bilet aldığını hatırlatan turizmciler, bu yıl Rus turistte kayıp yaşanabileceği uyarısında bulundu. Maliyetler arttıkça oda fiyatlarının da artması gerektiğini vurgulayan departman yetkililerinin temel endişesi, fiyatların yüksek olması nedeniyle ekim ayında başlayacak 2024 kontratlarında Avrupalı ​​turistlerin de yönünü rakiplerine çevirecek olması.

MISIR FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

Geçen yıl 5,2 milyon Rus turistin Türkiye’ye geldiğini bu yıl bu sayının 4 milyona düşebileceğini kaydeden Rus Medikal Operatörler Derneği (ATOR) Başkan Yardımcısı Taras Kobyshchanov, Türkiye’de otel fiyatlarının önemli ölçüde arttığını ve bu durumun talebi olumsuz etkileyeceğini belirtti. . STR Global’in verdiği bilgiye göre, Nisan ayında Antalya’da satılan odaların günlük fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 37,4 artarak İstanbul’da 110 Euro ve 138 Euro oldu. Avrupa ortalaması ise yüzde 140 seviyesinde.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk da Türkiye’de enflasyonun rakipleri İspanya ve Yunanistan’a göre daha yüksek olduğunu, yüksek fiyatlar nedeniyle Rus turistlerin Mısır’a taşındığını belirterek, “Ruble de değer kaybetti. Bu nedenle ekonomik sorunlar yaşanmaktadır. Son dakikayı bekleyen Ruslar umdukları fiyatları bulamadılar” dedi. Bu ülkenin fiyatları düşürmesi de Rus turistlerin Mısır’a yönelmesinde etkili oldu. Mısır otellerinin konaklama tarifeleri 2022 başına göre yüzde 50’ye varan düşüş yaşarken, çeşit fiyatları sadece bir ayda yüzde 35 düştü. Jolly Breed Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar’a göre enflasyonda en ağır artış otellerde yaşandı. Dışarıya yansıyan artışın yüzde 70’in üzerinde olduğunu belirten Vardar, otellerin maliyetlerinin yüzde 100 arttığı görüşünde. NG Hotels Yürütme Kurulu Başkanı Armağan Güral Gür, gıdada yüzde 80, içecekte yüzde 70, enerjide yüzde 180 artış olduğunu ancak bunların hepsini fiyatlara yansıtmadıklarını vurguladı.

İSPANYA GENLERİ TÜRKİYE’DEN UCUZ

Birleşik Krallık Tüketici Derneği karşılaştırmasına göre, yazın en ucuz haftalık paket çeşidi 693 Sterlin ile İspanya’da. Türkiye 800 Sterlin ile ikinci sırada yer alırken, aynı paketin Yunanistan’daki fiyatı 867 Sterlin. Geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 30 ile Yunanistan’da yaşanırken, Türkiye’de paket çeşidi fiyatındaki artış yüzde 21, İspanya’daki fiyat artışı ise yüzde 20 oldu. Erken rezervasyon oranının yüksek olması nedeniyle geçen yıl ekim ayından bu yana Avrupalı ​​turistlerin yüzde 80’inin garantili olduğu görüldü. Hamit Kük, asıl sorunun 2024 yazında yaşanacağını hatırlattı. Kuk, “Yüksek fiyatlar rezervasyonları etkiliyor” dedi.

İngiltere merkezli havayolu EasyJet ve Macaristan merkezli Wizz Air, kış döneminde İngiltere’de iki şehirden Antalya ve Dalaman’a seferlerini iptal etti. Her iki havayolunun da düşük talep nedeniyle böyle bir karar aldığı düşünülüyor.

‘GEÇEN YIL TATİL ETTİKLERİ OTEL İÇİN 2 BİN AVRO’DAN FAZLA ÖDEDİLER’

Bentour Almanya Müdürü Songül Göktaş-Rosati, Türkiye’nin “fiyat-kalite dengesini en iyi sunan” ülke olarak anıldığını belirterek, “Geçen yıl insanlar tatil yaptıkları otele bu yıl 2 bin Euro fazla ödeseler onlar için büyük bir şok olur”. Türkiye’de 2016’dan beri hep krizde olan ve hep son dakikada fiyat indiren bir ülke olarak piyasanın fiyat artışlarını kabul edemediğini belirten Göktaş-Rosati, “Çünkü Almanya’da bu tür fiyat artışları olağan dışı. Yüzde 8 enflasyon var.”

İLK 5 ÜLKE ARASINDA ORTADAKİ TEK DÜŞÜŞ TÜRKİYE’DE

2023’ün ilk çeyreğinde Türkiye’de Akdeniz’de en çok turist alan 5 destinasyon arasında yer alan Yunanistan, otellerde geceleme sayısındaki artışta rekor kırdı. Bu dönemde en fazla geceleme İspanya’da gerçekleşti. Turizm Veri Bankası’na göre geceleme sayısında 2022’nin aynı dönemine göre en fazla artış yüzde 143 ile Yunanistan oldu. Yunanistan’ı yüzde 58 ile İtalya, yüzde 45 ile Fransa ve yüzde 35 ile İspanya izledi. Türkiye’de geceleme otel sayısı yüzde 8 azaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu