İş

TÜRK-İŞ ek zam talebini Bakan Işıkhan’a iletti

Bakan Işıkhan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve TÜRK-İŞ Kamu Uyum Kurulu’ndaki sendika liderlerini makamında kabul etti.

Yaklaşık basına kapalı. 2 saatAtalay, devam eden toplantının ardından bakanlık girişinde basın mensuplarına açıklama yaptı.

Atalay, kamu 700 binden fazlaİşçinin 2023-2024 döneminde mali ve sosyal hakları belirlendi. Kamu Toplu Sözleşmeleri Çerçeve ProtokolüMayıs ayında imza attıklarını hatırlattı.

‘Enflasyonun yarattığı sorunun bedelini ödüyoruz’

Atalay, sözleşmeyle en düşük kamu çalışanı ücretinin 15 bin liraya çıkarıldığını, sosyal yardım payı dahil fiyatların 2023’ün ilk altı ayında yüzde 45, ikinci altı ayında ise yüzde 15 artırıldığını belirterek, söz konusu:

“O dönemde güzel bir kamu sözleşmesine imza attık ama bu arada enflasyonun yarattığı sıkıntının bedelini ödüyoruz. Şu anda fiyat dengesizliği var. Çeyrek yıldır görmediğimiz bir sorun var. Bir asırdır. Elektrik işçisi ile tekniker arasında yaklaşık 18 bin lira fiyat farkı var. Arkadaşlarımız işveren sendikası. “Geçen hafta ve bugün TÜHİS ile görüştü. Bu konu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını ilgilendiriyor. Toplantıda tüm arkadaşlarımız görüşlerini paylaştılar.”

‘Ocak’ta bir enflasyon var, Mart’ta bir enflasyon var’

Atalay, yüksek enflasyon nedeniyle işyerlerinde ücret dengesinin ve çalışma barışının bozulduğunu savundu. “Sözleşmelerimiz Ocak ayında başlıyor ve şubat, mart, haziran, temmuz ve ağustos aylarında başlayanlarla devam ediyor. Ocak’ta başka bir enflasyon oranı, Şubat’ta başka bir enflasyon, Mart’ta da başka bir enflasyon oranı ortaya çıkıyor.”söz konusu.

Kamudaki ücret dengesizliğinin bir an önce çözülmesi gerektiğini belirten Atalay, şöyle devam etti:

“Sayın Bakan, bu hafta işveren sendikası TÜHİS ile görüşeceğini ve önümüzdeki hafta bu konuda bizi bilgilendireceğini belirtti. Önceki toplantı gayri resmiydi. Bu akşam Kamu Uyum Konseyi ile resmi bir toplantımız vardı. Fiyatlarımız şu şekildedir: TÜİK’e göre enflasyon yüzde 65. “Piyasaya, raflara baktığınızda yüzde 90’ın üzerinde. Haklı talebimize en kısa sürede olumlu yanıt verilmesini bekliyoruz. Bize nefes alacak alan sağlayacak bir düzenleme yapmaları lazım. Sözleşmenin başlangıcını Ocak ayına kaydırmalılar.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu