Haber

Tayvan yerel seçimler için sandık başına gitti

Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan’da halk yerel seçimler için sandık başına gitti.

Merkezi Seçim Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Ada’daki 17 bin 649 merkezde oy verme süreci sabah saatlerinde başladı.

Seçimlerde 16 vilayet ve 6 büyükşehrin belediye liderleri, mahallî meclis üyeleri ve alt seviyedeki mahallî yöneticiler belirlenecek. Ayrıyeten seçmen yaşının 20’den 18’e düşürülmesini öngören anayasa değişikliği oylanacak.

Yaklaşık 23,5 milyon nüfuslu Ada’da 19,13 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Oy kullanabilecek kişi sayısı nüfusun yüzde 82’sini oluşturuyor.

Seçimler başşehir Taipei, Yeni Taipei, Taoyuan, Taichung, Tainan ve Kaohsiung’ın olduğu 6 büyükşehir ile Ada’daki 14 başka vilayet ve idari olarak Çin’in Fucien eyaletine bağlı olduğu kabul edilen deniz çok Kinmen ve Lienchiang vilayetlerinde yapılacak.

Seçimlerle birlikte gerçekleştirilecek referandumda ise seçmen yaşının 20’den 18’e düşürülmesini öngören anayasa değişikliği halkoyuna sunuluyor.

Kovid-19 nedeniyle zarurî karantinada bulunan şahıslar, sıhhat riski nedeniyle oy kullanamayacak. Seçim Kurulu yaklaşık 65 bin kişinin bu sebeple oy kullanamayacağını öngörürken karantinayı ihlal ederek sandık başına gidenlere 2 milyon Yeni Tayvan Doları’na (yaklaşık 64 bin dolar) kadar para cezası verilecek.

Çin ile artan tansiyonların gölgesine yapılan seçimlerde kampanyalar sırasında daha çok lokal meselelerin ve siyaset vaatlerinin öne çıktığı gözleniyor.

İktidardaki Demokratik İlerici Parti (DPP) Genel Lideri, Tayvan önderi Tsai-Ingwen, partinin adaylarının seçim kampanyalarına dayanak için katıldığı etkinliklerde “Çin’in tehditlerine karşı koyma ve Tayvan’ın egemenliğini koruma” iletileri verdi. Muhalefetteki Milliyetçi Parti’nin (Koumintag) temsilcileri ise Çin ile ilişkilerin yerel seçimlere karıştırılmaması gerektiğini vurguladı.

Pelosi’nin ziyareti sonrası birinci seçim

Tayvan, ABD Temsilciler Meclisi Lideri Nancy Pelosi’nin ağustos başında ziyaretinin ardından Washington ile Ada’yı topraklarının modülü olarak gören Çin ortasında yaşanan tansiyonun akabinde birinci sefer sandık başına gidiyor.

Çin ordusu, ziyaretin akabinde Ada etrafında askeri tatbikatlar başlatmış, 7 gün süren tatbikatlar Ada’nın çevresinde fiili abluka oluşturmuştu. Gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlar sırasında Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzeler, Tayvan yakınlarındaki sulara düşmüştü.

Ziyaretin ardından Çin, Tayvan çevresindeki askeri varlığını artırmış, Tayvan Boğazı’nı ayıran prestiji “orta çizgi”yi geçtiği uçuşları ve gemi devriyelerini daima hale getirmişti.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin’de İkinci Dünya Savaşı’nın akabinde Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) güçleri ile Mao Zıdong önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri ortasında yaşanan iç savaşta galip gelen Komünistler, 1 Ekim 1949’da Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmişti.

İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan’a yerleşip 1912’de kurulan “Çin Cumhuriyeti” iktidarının Ada’da devam ettiğini ileri sürerek burada geçici hükümet kurmuştu.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kendi topraklarının kesimi olduğunu savunduğu Tayvan, 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan ortasındaki ayrılık hala sürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu