Haber

Kadın cinayetleri: 603 kadın öldürüldü

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Candan Yüceer, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından öldürülen kadın sayısına dikkat çekti.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle yayınladığı “AKP’nin Başarısı: Kadına Yönelik Şiddette Dünya Liderliği” başlıklı bildiride, “Türkiye’de 21 yılda en az 7 bin 990 kadın öldürüldü. AKP 2002’de iktidara geldi. 2002’de öldürülen kadın sayısı 66 iken 2007 ve 2009’da bu rakam binin üzerine çıktı. 2020’de 300, 2021’de 280, 2022’de 334 kadın öldürüldü. Ocak 2023’te 11, Şubat’ta 11 kadın 2023’ün aynı döneminde ise 37 kadının ölümü ‘şüpheli’ olarak kayıtlara geçti.


CHP Tekirdağ Milletvekili Candan YüceerFoto: ANKA

Yüceer, “Tek bir erkeğin imzasıyla bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuzca imzamızın çekilmesinin ardından en az 603 kadın öldürüldü, 464 kadın şüpheli olarak öldü.”

İktidarın kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine “seyirci kaldığını” söyleyen Yüceer, “Savaş açarak ve kadınları koruyan sözleşmeleri hedef alarak Türkiye’nin imzasını atanların asıl amacının kadınları korumak değil, ülkeyi terk etmek olduğunu” öne sürdü. kadınlar sessiz ve dilsiz”.

Türkiye Mart 2021’de çekildi

Avrupa Kurulu’nun Kadına Yönelik Şiddetin ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldığı için resmi olarak uluslararası alanda İstanbul Sözleşmesi olarak biliniyor.

Türkiye, kadına yönelik şiddet sorununa ilişkin en kapsamlı uluslararası anlaşma olarak bilinen belgeyi ilk imzalayan ülkelerden biri oldu. Ancak Türkiye, Cumhurbaşkanı’nın Mart 2021’de aldığı kararla sözleşmeden tek taraflı olarak çekildi.

Çekilme kararı ülke genelinde protestolara neden oldu.

“Hiçbir kadının ölümü şüpheli kalmamalı”

Türkiye’de son dönemde şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli ölümlerde ciddi bir artış olduğunu belirten CHP Milletvekili Yüceer, “Şüpheli kadın ölümleri maalesef kadın cinayetlerinden daha zor olabiliyor. Cinayet olup olmadığı ortaya çıkarılmalı” dedi. kadınların intihar edip etmediği veya bir şekilde intihara sürüklenip sürüklenmediği. Hiçbir kadının ölümü şüpheli kalmamalı.”


Fotoğraf: Bülent Kılıç/AFP/Getty Images

Türkiye’nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri arasında kadına yönelik şiddetin en yaygın olduğu ülke haline geldiğini belirten Yüceer, “2012’de 139 bin olan savunma talep sayısı, 2020’de yüzde 114 arttı. 339 bin 792’ye yükseldi. “Yükselişe rağmen koruma talep eden kadınların korunamaması acı bir gerçek. Öldürülen çok sayıda kadının failler hakkında koruma kararı çıkardığı ve açığa alındığı ortaya çıktı.”

Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2021 Raporu’nda Türkiye’nin 146 ülke arasında 124. sırada yer aldığını belirten Yüceer, “Türkiye listede Bangladeş, Etiyopya, Endonezya, Gana ve Nijerya gibi ülkelerin gerisinde kaldı. Dünyada kadınlar, erkeklerle eşit koşullarda seçme ve seçilme hakkını 1930 yerel seçimlerinde ve 1934 parlamento seçimlerinde kazanmıştır. Ancak ülkemizde özellikle 21 yıllık AKP iktidarından sonra kadın erkek eşitliği ve durum Kadınların ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel alanlardaki başarısı açısından dünyadaki birçok ülkenin gerisinde kalmıştır.

Mecliste kadın milletvekili sayısının az olduğuna dikkat çeken Yüceer, “2023 Mart ayı itibarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin sadece yüzde 17,38’i kadın milletvekillerinden oluşuyor. Yani 101 kadın milletvekili var. Son seçimde kadın milletvekili çıkmadı. 33 ilden milletvekili seçildi. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi” “Türkiye’de sadece bir kadın bakanın görevi var. Bütün bunlarla birlikte partimizin siyasette eşit temsil talebi, yüzde 50 cinsiyet kotası ve fermuar sistemi yasa teklifi AKP tarafından reddedildi. ve MHP’nin oyları” dedi.

DW,ANKA/CO,HT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu