Ekonomi

Citi, Trump’ın olası seçim zaferiyle doların yükseleceğini öngörüyor

Yatırım bankası Citi, Donald Trump liderliğindeki Cumhuriyetçi Parti’nin 5 Kasım’da yapılacak ABD seçimlerinde kapsamlı bir zafer elde etmesi durumunda ABD dolarında %5’lik bir artış ve tahvil piyasalarında potansiyel bir düşüş öngörüsünde bulundu. Tahmin, Trump’ın kararına verilen tarihi piyasa tepkilerine dayanıyor. 2016’daki zaferinden sonra benzer bir dolar yükselişi ve Başkan Joe Biden tarafından mağlup edildiği 2020 seçimlerine kadar uzanan düşüş de dahil olmak üzere seçim performansı.

Citi’deki analistler, Cumhuriyetçilerin hem Beyaz Saray’ı hem de Kongre’yi kontrol ettiğini gösteren bir “kırmızı dalganın” bu piyasa hareketini tetikleyebileceğini öne sürüyor. Piyasalar genellikle bu tür sonuçların beklentisiyle hareket ettiğinden, doların seçim zamanında yılın en yüksek seviyesine çıkabileceğini tahmin ediyorlar.

Banka analistleri, Cumhuriyetçilerin seçim zaferinin tahvil piyasaları üzerinde önemli etkiler yaratacağını öngörüyor. Yeni vergi kesintilerinin, ek teşvik önlemlerinin ve özellikle Çin’e karşı potansiyel ticaret tarifelerinin uygulanmasının, artan ABD borcuna ilişkin endişeler nedeniyle Ekim ayında tahvil piyasasında yaşanan satışlara benzer şekilde daha yüksek faiz oranlarına ve daha dik bir getiri eğrisine yol açmasını bekliyorlar.

Uzun vadeli stratejiler açısından Citi, uzun vadeli ileriye dönük oynaklığın tarihsel olarak ileriye dönük faiz oranlarıyla birlikte hareket ettiğine dikkat çekerek, ileri faiz oranlarındaki uzun vadeli oynaklığın Cumhuriyetçilerin zaferi durumunda bir sınırlama misyonu olarak hizmet edebileceğini öne sürüyor. .

Wall Street’te seçimin odak noktasının vergi politikaları olması bekleniyor. Citi analistleri, Trump’ın muhtemelen mevcut gelir vergisi politikalarını genişletmeyi ve muhtemelen daha fazla kurumlar vergisi indirimi getirmeyi hedefleyeceğine inanıyor. Ancak mevcut vergi kesintilerinin sürdürülmesinin önümüzdeki on yıl içinde ABD’nin bütçe açığına 3 trilyon dolardan fazla katkıda bulunabileceğini savunuyorlar. Analistler ayrıca, özellikle tek dönem başkanlık döneminde bütçe açığını önemli ölçüde artırabilecek olası siyasi tereddütlere de dikkat çekti.

Vergi indirimlerinin uzatılması ihtimali her iki tarafça da paylaşılsa da Citi, Başkan Biden’ın bu uzatmaları artan kurumlar vergileriyle dengeleyebileceğini belirtti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu