Ekonomi

Bitcoin yatırımı 1 trilyon doları aştı

Bitcoin’e yapılan yatırımların değeri Çarşamba günü 1 trilyon dolar eşiğini aşarak Kasım 2021’den bu yana görülmeyen bir zirveye ulaştı. Bu artış kısmen, kripto para biriminin fiyatlarını her zaman destekleyen ABD spot bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF’ler) yapılan girişlerle ilişkilendiriliyor.

Fiyat takip platformu Coingecko tarafından bildirildiği üzere, Bitcoin’in değeri Çarşamba günü 51.694 dolara yükseldi ve önceki güne göre %4,3 artış göstererek dijital para biriminin piyasa değerini 1,005 trilyon doların üzerine çıkardı. Bu, Bitcoin için iki yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesi; tüm zamanların piyasa değeri 1,28 trilyon dolar olan Kasım 2021’de rekor kırıldı.

Kripto para birimi, Şubat ayının başından bu yana %20’lik bir artışla önemli bir yükseliş trendi yaşadı ve bir önceki yılın Ekim ayından bu yana en büyük aylık kârını elde edecek şekilde konumlandı. Bitcoin’in büyümesi, değeri 2,01 trilyon dolar olan ve eter gibi diğer dijital para birimlerini de içeren toplam kripto para piyasasının önemli bir bölümünü temsil ediyor.

Analistler, son fiyat hareketlerinin yeni listelenen ABD ETF’lerine olan güçlü girişlerden kaynaklandığını belirtti. LSEG Lipper’ın verilerine göre, ABD’deki 11 spot Bitcoin ETF’sine sermaye akışı, Çarşamba gününden haftaya kadar 1,64 milyar dolara ulaştı. Düzenleyici onayı alan ve Ocak ayında işlenmeye başlayan bu ürünlere yalnızca önceki beş işlem oturumunda 409 milyon dolar girildi.

Kripto likidite sağlayıcısı B2C2’deki analistler, bu eğilimin sürdürülebilirliğinin belirsiz olduğunu öne sürdü ancak kripto para piyasasındaki fiyatın genellikle yatırım akışlarını etkilediğini kabul ediyorlar. Piyasa son günlerdeki gibi performans göstermeye devam ederse, değerli girişlerin spot Bitcoin için daha fazla fiyat artışına yol açabileceğini öne sürüyorlar.

Bitcoin daha önce Kasım 2021’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69.000 dolara ulaşmıştı, ancak küresel merkez bankaları tarafından nakit paranın sıkıştırılması ve önde gelen borsa FTX’in çöküşü de dahil olmak üzere kripto para birimi endüstrisindeki birçok yüksek profilli çöküş nedeniyle 2022 ve 2023 boyunca durdu. İlk dönemlerinde zorluklarla karşılaştı.

Daha geniş kripto pazarında, piyasa değerine göre ikinci en büyük token ve Ethereum ağının yerel para birimi olan Ethereum da önemli bir artış gördü. Ether %4,6 artışla 2.760 dolara yükseldi ve Mayıs 2022’den bu yana en yüksek noktasına ulaştı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu