Haber

Aydın’da İncir Hasadında Eski Yola Dönüş

Dünyanın en kaliteli incirlerinin yetiştirildiği Aydın’da üretici incir hasadında eski sisteme döndü. Plastik kovalardaki incirlerin zarar görmesi üzerine çiftçiler yüzyıllar önce yaptıkları gibi turna ve hasır sepetlerle incir hasadı yapmaya başladılar. Üretim eskiye dönünce Aydın pazarlarında organik ürünlerden oluşan sepet tezgahları kurulmaya başlandı.

Hem üretimin hem de günlük hayatın kalitesi için vazgeçilmez olan teknoloji, organik üretime yardımcı olmadı. Türkiye’nin en değerli incir üretim merkezi Aydın’da plastik kovalarla yapılan hasatta incirlerin zarar görmesi ve kalitesinin düşmesi üzerine çiftçiler eski usul sepetlerle incir toplamaya başladı. Eskiden herkesin ihtiyaç duyduğu kadar ördüğü sepeti yeni nesil öremezken Aydın’da az sayıda sepetçi seri üretime geçti.

Aydınlı incir üreticilerinden Adnan Çetin, plastik kovalarda toplanıp taşınan incirlerde daha fazla ezme ve sulama olduğunu ancak hasır ve mızraktan yapılan sepetlerle toplanıp taşınan incirlerin daha sağlıklı olduğunu belirterek, asırlar önceki sistemde olduğu gibi, “Geçmişte alternatif olmadığı için herkes doğal sepet kullanıyordu. Teknoloji gelişti, plastik kullanılmaya başlandı. Yaygınlaştı ve daha rahat olduğu için incir hasadında herkes plastik kova kullanmaya başladı. hem de daha kolay.İncir çok narin ve narin bir meyveymiş meğer.Plastik kovada taşındığında yük ağır oluyor ve eziliyor.Organik sepet dediğimiz hasır ve samandan yapılmış sepet içinde taşındığında ezilme olmuyor. incirde hep havalanır. Ve nem almaz. Bu yüzden herkes yine eski usul sepetlere yöneldi” dedi.

Marketlerde tanesi 150-200 TL’den satılan sepetlerin üreticilerden yoğun ilgi gördüğü belirtildi. – AYDIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu