Haber

AB Enerji Bakanları, doğalgaz tavan fiyatı konusunda anlaşamadı

Avrupa Birliği (AB) Güç Bakanları, Belçika’nın başşehri Brüksel’de toplandı.

AB Kurulu tarafından hazırlanan acil güç tedbirleri paketini ve doğalgaza tavan fiyat getirilmesi konusunu ele alan bakanlar, toplantıda mutabakata varamadı.

Görüşmenin akabinde AB Devir Lideri Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Josef Sikela ve AB Komitesi Güçten Sorumlu Üyesi Kadri Simson tarafından basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda görüşülen bahisler hakkında bilgi veren Sikela, “Bugün uzun süren, teknik mevzuların yüklü olarak ele alındığı görüşmelerimizde AB Kurulu tarafından önerilen ortak gaz alımı ve dayanışma prensibi ile yenilenebilir güç kaynaklarına dayalı projelere yük verilmesi mevzularında uzlaşma sağlandı. Güç fiyatlarını düzenleme konusundaki teklif için ise görüşmeler başlamış oldu. Bu mevzuda 13 Aralık’ta tekrar toplanma kararı aldık. Bu tarihte yapacağımız 5. Güç Toplantısında muahede umuyoruz. Ayrıyeten bugün AB ülkeleri ortasında rekabeti olumsuz etkileyen hususları da ele aldık” dedi.

“Aşırı fiyatlar vatandaşlarımızı ve sanayilerimizi zora sokuyor”

AB Enerji Bakanlarının, ortak gaz alımı konusunda anlaştıklarını belirten Simson, “TTF ismi verilen mevcut fiyatlandırma sistemine ek bir fiyat düzenleme sisteminin eklenmesi konusundaki teklifler, piyasada mevcut güç muhtaçlıklarının hemen karşılanması için alınması gereken önlemler ve ayrıyeten bu kışa yetişecek biçimde konutlarına yenilenebilir güç üretebilecek düzenek kurmak isteyen vatandaşların gereksinimi olan takviyelerin sağlanması hususları ele alındı” ifadelerini kullandı.

“Fiyatların tavan yaptığını gördük”

Gaz fiyatlarında, son haftalarda düşüş yaşandığını ve yavaş yavaş Ağustos ayı fiyatlarına geri dönüldüğünü sözlerine ekleyen Simson, “Fiyatların tavan yaptığını gördük. Bu durumlara mahzur olmak için gaz fiyatlarının düzenlenmesi gerekiyor. Bu kapsamda aylık 275 megavat saati geçen TTF fiyatlarının sonlandırılmasını önerdik. Çok fiyatlar vatandaşlarımızı ve sanayilerimizi zora sokuyor. Bu nedenlerle tesirleri azaltmak için istendiği vakit askıya alınabilecek bu öneriyi yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

“Jeneratör ve dönüştürücüler göndermeye devam etmeliyiz”

Çoğunluk anlaşmadan yana AB Komisyonu tarafından sunulan fiyat düzenlemesi önerisinin Aralık ayında tekrar ele alınacağını da söyleyen Simson, “Bugün gördük ki farklı görüşlerimiz olsa da çoğunluk muahededen yana hal gösterdi. Anlaşabileceğimizi umuyorum. Ayrıyeten Ukrayna’ya takviye vermeye devam etmeliyiz. Ukrayna ve Moldova halkları akınlar nedeniyle güç durumda. Ukrayna Güç Bakanı da görüntü konferans irtibatıyla ülkedeki güç durumu aktardı. Ukrayna’da enerjiyi tekrar sağlamalıyız. Sivil takviyeler kapsamında jeneratörler ve dönüştürücüler göndermeye devam etmeliyiz” tabirlerini kullandı.

AB Güç Bakanlarının görüşmelerine 13 ve 19 Aralık tarihlerinde devam etmesi bekleniyor.

AB Kurulu geçtiğimiz Salı günü gaz fiyatlarındaki ani ve çok artışı önleyecek süreksiz bir düzenleme yapılmasını teklif etmiş ve vadeli doğalgaz fiyatında megavat saat başına 275 euro tavan fiyat önermişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu